Szabályok

Alap gondolat:
Előre megadott időpontokon és helyeken versenyzünk. A versenyek Magyarország területén zajlanak, munkaszüneti napokon, hogy ez az esetleges részvételt ne befolyásolja. Szeretnénk az utánpótlásnak is lehetőséget adni a tanulásra és a versenyzés megismerésére.
A helyszíneket időjárás (szélirány, erősség) miatt nem változtatjuk, így azok előre tervezhetőek. Ha az időjárás alkalmatlan vagy versenynap nem értékelhető, a napot töröljük.
A "PD" Liga versenyek és a "Rangsoroló" versenyek között semmiféle kapcsolat NINCS. A "PD" értékelésben nem vesszük figyelembe, csak a ligán belüli teljesítményeket.
A liga versenyzők a feladatkiírók által maghatározott feladatot elfogadják, és verseny körülmények között, tudásuknak megfelelően megrepülik.
Feladatkiírók: Az első versenyen a (2009 március 1) WPRS szerint, a többi versenynapon a Ligában vezető 5 versenyző készíti a feladatkiírásokat, illetve más versenyekre ráépülve az "alapverseny" kiírói határozzák meg a feladatokat.
A fordulok után (3 napon belül) mindenki feltölti a repülését az xcontest.org oldalra. (ha bármi hiba miatt az oldal nem fogadja az igc-t úgy azt a "liga" sem értékeli.) A repüléseket más módon (e-mail, vagy egyéb adathordozón) csak akkor tudjuk elfogadni ha az feltöltésre is kerül. A nyilvánosság kizárása miatt.
Egy, vagy több kiértékelő leszedi a regisztrált versenyzők repüléseit és értékelést készít.
Az utolsó versenynapot követő hét elején az összesített eredmények megjelennek a blog-on.
A beérkezett, értékelt és nyilvánosan kihirdetett teljesítmények alapján követhető a PD Liga nyeremény forrása így pontosan kalkulálható a nyeremény!!!
Feladatok: céltáv, hurok, háromszög, törtvonalú céltáv, szabad táv.
Értékelés: Minden versenynap pontozva lesz. A versenyt az nyeri akinek a verseny végén a legtöbb pontja van. A "PD" értékelésnél nincs külön (pld.: szárny, férfi, női, nemzetiség, csapat) kategória. Az esetleges támogatói "hozzájárulások" ebben kivételt tehetnek.
Napi pontok: 1.-100, 2.-85, 3.-75, 4.-68, 5.-63, 6.-60, 7.-58, 8.-57, 9.-56, 10.-55, 11.-54, minden további helyezés mínusz 1 pont. (10km alatti teljesítmények egységesen 10 pontot kapnak) Napi feladatok táv minimuma 10 km.
A napok százalékos értéke a 10 km felett repülő pilóták számának megfelelően változik. (Ha egy nap 5 vagy több pilóta repül 10km felett akkor a nap 100%, 4 pilóta esetében 80%, 3 pilótánál 60%, 2 pilótánál 40%, és ha csak 1 pilóta repül 10 km fölött akkor a nap 20%. A helyezések szerinti pontok a nap százalékos értékének megfelelően lesznek megállapítva.
Minden 4 versenynapból 1 nap eredménye "dobható" (a várható 14 fordulóból a 11 legjobb eredmény számít)
Érvényes nap:
A feladat kiíró 5 fő a napi (safety committee) akik dönthetnek arról, hogy a napot biztonsági okokból a helyszínen töröljék. Biztonsági okokból akár verseny közben is törölhetik a feladatot a verseny frekvencián közölve döntésüket! A biztonsági rádió frekvencia a feladatkiíráskor lesz meghatározva.
Start sorrend: Az első fordulón a WPRS rangsor alapján, a többi fordulón verseny eredmények alapján. Az első 5 tetszés szerint startolhat, a többiek sorrendben. Ha valaki nem akar vagy nem tud elstartolni, akkor 3 perc után a sor végére kell állnia.
Az újrastartolás megengedett az "ablak" ideje alatt.
Óvás: 20 euró óvási díj befizetése mellett történhet. Elbírálása 2 héten belül megtörténik. Az óvás elvetése esetén az óvási díj a pénzdíjalapot növeli, ha az óvás jogos akkor azt visszafizetjük. Az óvást a feladatkiíró bizottság bírálja el. Döntése végleges.

Időjárás: Ha az időjárás nem alkalmas repülésre a napot töröljük.
Időjárás miatt a forduló leghamarabb péntek délután törölhető.
Az Egerben rendezett versenyek helyszínét a feladatkiíró 5 fő áthelyezheti (különleges esetben).
De a döntésüket Egerben kell meghozni, reggel 09:00 ig.

Starthely szabályok: A versenyeken, minden résztvevő köteles a helyi szabályokat (Eger itt) ismerni és azokat betartani. Mivel a versenyen nincsenek rendezői feladatokat ellátó személyek, így nem áll módunkban a szabályok betartás
ának ellenőrzése. Amennyiben valaki megsérti a helyi szabályozás valamely pontját úgy a versenyből azonnali kizárásra kerül.

1 megjegyzés:

  1. Ami, szeretném javasolni, hogy ne 5 nap után legyen egy dobható, hanem 3 után. A PWC-n is így van, és ezzel az is esélyt kap aki nem megy el pár hétvégén, vagy a csörlős szerencse faktor is védhetőbb kicsit. Gondolom már sokat beszéltetek erről és átgondoltátok, nem okoskodni akarok, csak egy javaslat.
    cső

    VálaszTörlés